”Hyvä idea!! 🤩🤩
Jos vaan voisimme opettaa lapsillemme että käytetty lahja on ihan yhtä hyvä lahja kuin uusi.”

Ekologinen lelukauppa tekee käytettyjen lelujen ostamisesta helppoa

Vastuullisen lahjan tarina alkoi loppuvuodesta 2019, kun olin kuntosalilla aloittelemassa jalkaprässisarjaani. Joulu lähestyi ja pohdin jokavuotista ongelmaa; mitä antaisin tänä vuonna lahjaksi veljeni lapsille. Ekologiset arvot olivat aina olleet minulle hyvin tärkeitä ja halusin lahjavalinnan heijastelevan niitä jollain tapaa. En halunnut ostaa lelukaupasta uutta tavaraa, vaan valita tänä vuonna jotain vastuullisempaa.

Aikaisempina vuosina olin tavannut antaa lahjoja, joissa näkyi oma kädenjälkeni. Paketista oli löytynyt esimerkiksi uuden maalipinnan saanut leikkiauto, jouluteemaan maalattuja t-paitoja ja jopa itsetehtyjä pehmoleluja. Tämä oli ihana perinne, jota en kuitenkaan arjen kiireessä voinut enää jatkaa.

Aloin pohtia muita vaihtoehtoja. Aineettooman lahjan hankkiminen voisi olla lääke materiaaliahdistukseen, mutta kokemuksesta kuitenkin tiesin juuri lahjapaketin avaamisen olevan pienen ihmisen juhlan kohokohta. Olin myös tutustunut kirpputorien leluvalikoimiin. Niissä lelut olivat usein hyväkuntoisia, mutta jokin käytetyn lelun antamisessa ei tuntunut sopivalta.

Pohdin, miksi vieroksuin ajatusta kierrätetyn lelun antamisesta lahjaksi. Ajattelenko alitajuntaisesti kirpputoreilla lymyilevän kirppuja? Väheksyykö lapsi lahjaa, joka ei ole valmistaja sinetöimässä alkuperäispaketissa? Ymmärretäänkö lahjani aatetta vai pidetäänkö minua vain saiturina? Tuntui siltä, että monien epäluulojeni taustalla oli vanhentuneita asenteita, joista olisi aika päästä eroon.

Puhdistetut ja uudelleenpakatut lelut saivat hyvän vastaanoton

Ennen kuin kolmas sarja jalkaprässiä oli taputeltu, olin päättänyt kokeilla, miten käytetyn lahjan antamiseen liittyviä, kielteisiä ajatusmalleja voisi murtaa. Valmistelin kokeilun, jossa puhdistaisin ja pakkaisin uudelleen hyväkuntoisia leluja ja pelejä.

Ensimmäisen myyntierän lelut keräsin lähipiirin varastoista. Valikoimaan kuului muun muassa perhepelejä, pehmoleluja ja taaperoleluja. Puhdistin huolellisesti jokaisen tuotteen ja pakkasin ne siististi uusiin rasioihin. Saatuani kaikki lelut paketteihin, vein ne läheisen kirpputorin pöydälle. Vaikka olin tyytyväinen lopputulokseen, en osannut aavistaa, että muutaman päivän päästä vain muutama lelu olisi jäljellä.

Kokeiluni riemastutti ja ihastutti monia. Idea sai runsaasti kannustavaa palautetta ja huomasin, että monet miettivät lasten lelulahjoihin liittyviä ympäristökysymyksiä. Myös Iltalehti kiinnostui myyntikokeilustani ja haastatteli minua verkkouutiseen.

Kierrätettyjen lelujen verkkokauppa aukeaa

Onnistunut kirppiskokeilu rohkaisi minua viemään ideani vielä pidemmälle ja Vastuullinen lahja syntyi. Avasin verkkolelukaupan alkuvuodesta 2020 ja tuotevalikoimani oli vielä melko suppea. Päätin jatkaa verkkokaupan puolella niiden periaatteiden mukaan, joilla idea alunperin syntyi. Halusin tarjota vastuullisia leluja ja lahjoja niille, joille ympäristöarvot ovat tärkeitä ja jotka haluavat jakaa niitä seuraavalle sukupolvelle.

Käytetyn ja puhdistetun lelun lisäksi halusin myös pakkauksen tukevan kestävän kehityksen periaatteita. Tavoitteeni oli, että jokainen paketti olisi jo itsessään niin sievä, ettei lahjaksi annettavaa tuotetta olisi tarpeellista kääriä lahjapaperiin. Halusin myös kaikkien pakkausmateriaalieni olevan kierrätettäviä.

Tärkeiden ympäristöarvojen lisäksi halusin, että sinä asiakkaanamme olisit 100% tyytyväinen Vastuullisen lahjan tuotteisiin. Tästä syystä tarkistan jokaisen myyntiin tulevan tuotteen kunnon itse. Jokainen tuote myös puhdistetaan ennen myyntiin laittamista. Lupaan kaikille leluille tyytyväisyystakuun ja 14 päivän ilmaisen palautusoikeuden.

Vastuullisen lahjan tarina ottaa vasta ensiaskeliaan, mutta toivon sen kasvavan ja kehittyvän tulevina vuosina merkittävästi. Lapsilla on avoin ja myönteinen suhtautuminen maailmaan, joten meillä on hieno mahdollisuus opettaa heille vastuullisempia kulutustapoja. Näiden tapojen opetteleminen tapahtuu arjessa, jokaisessa ostopäätöksessämme. Haluan Vastuullisen lahjan verkkokaupan avulla tehdä parempien kulutusvalintojen tekemisestä helppoa ja mukavaa meille kaikille.

Riemukkaita leikkihetkiä toivottaen,

Vastuullisen lahjan perustaja Niklas Kaikonen