Lelujen pesu ja puhdistus

Lasten lelut ja pelit keräävät itseensä likaa ja bakteereja. Moni pohtiikin kuinka lelut tulisi käsitellä erityisesti koronaviruksen aikana. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan koronaviruksen ei ole havaittu tarttuvan tavaroiden välityksellä. THL kertookin tavaroiden puhdistukseen riittävän tavanomaiset siivousaineet, eikä erityiselle desinfioinnille ole tarvetta.¹

Seuraamme virallisia puhdistusohjeita

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut päiväkodeille toimenpideohjeita infektioriskin vähentämiseksi ². Sosiaali- ja terveysministeriön laatimien lelujen puhdistusohjeiden mukaan vesipesun kestävät tavarat tulisi pestä miedolla puhdistusaineella. Jos lelua ei voi pestä, niiden pitäminen pois käytöstä muutaman päivän ajan vähentää leluissa mahdollisesti olevien virusten määrää. Pesua kestämättömät pehmolelut voidaan myös laittaa yli 80 asteiseen saunaan pariksi tunniksi tai pitää niitä pakkasessa yön yli.

Näin lelut puhdistetaan

Puhdistamme kaikki verkkokaupan lelut THL:n ja Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistuksiin perustuvin puhdistusmenetelmin. Näin erilaiset lasten lelut ja pelit puhdistetaan:

Muovisten lelujen puhdistus

  • Ensisijaisena puhdistusmenetelmänä muovisille leluille käytetään konepesua tiskikoneessa. Lelut laitetaan pesupussiin, jotta niiden pinnan kulumista ehkäistään. Myös LEGO-palikoiden pesu onnistuu hyvin tiskikoneessa!
  • Kaikkia pesua kestäviä leluja ei voi pestä koneellisesti esimerkiksi suuren koon tai herkästi särkyvien osien vuoksi. Nämä lelut upotetaan miedosti emäksiseen pesuliuokseen, jonka jälkeen ne huuhdellaan puhtaalla vedellä.
  • Elektronisten lelujen ja muiden vesipesua kestämättömien lelujen pinnat puhdistetaan pesuaineliuoksella kosteutetulla liinalla, jonka jälkeen lelun puhdistus viimeistellään vedellä kosteutetulla liinalla.

Nukkejen puhdistus

  • Nukkejen, Barbien ja My Little Pony -lelujen tukat menevät usein takkuisiksi käytössä. Pesemme ja suoristamme takut huuhteluaineesta ja vedestä sekoitetulla liuoksella. Tukkien annetaan liota liuoksessa noin tunnin ajan, jonka jälkeen ne harjataan suoriksi.
  • Nuken muut osat puhdistetaan käyttämällä liinaa ja pesuaineliuosta.

Pehmolelujen puhdistus

  • Konepesun kestävät pehmolelut pestään pesukoneessa. Unikaverit laitetaan pesupussiin, jotta niiden turkki saa mahdollisimman hellän käsittelyn.
  • Pesua kestämättömät pehmolelut puhdistetaan kosteutetulla liinalla. Pehmolelut laitetaan myös viikoksi karanteeniin, jolloin niissä olevat taudinaiheuttajat kuolevat.

Puisten lelujen puhdistus

  • Puiset lelut puhdistetaan miedosti emäksisellä pesuliuoksella ja puhdistusliinalla. Lopuksi puulelu pyyhitään veteen kosteutetulla liinalla.

Pelien puhdistus

  • Pelien muoviosat ja pelilaudat pyyhitään miedosti emäksisellä pesunesteellä kevyesti kosteutetulla liinalla ja viimeistellään vedellä kosteutetulla liinalla. Pelit sisältävät usein paperisia ja pahvisia osia, jotka eivät kestä kosteutta. Verkkokaupan pelejä säilytetään sivussa viikon ajan, jotta taudinaiheuttajat kuolevat kaikista osista.

LÄHTEET:

¹ https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/usein-kysyttya-koronaviruksesta-covid-19#lapset

² http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/90759/Infektioriskin_vahentaminen_paivahoidossa_fi.pdf?sequence=1&isAllowed=y